Viljan tarina - Nivala-Seura
Hanketarina toteutettu valtakunnalliseen ”juurevaa kulttuuria maaseudulla” – kampanjaan.
Hankkeessa luodaan uusi näyttelykokonaisuus viljan tarinasta talonpoikaismuseo Katvalassa sijaitsevaan riiheen. Samaan aikaan toteutetaan sekä investointi- että kehittämishanke.

Hanketarina toteutettu valtakunnalliseen ”juurevaa kulttuuria maaseudulla” – kampanjaan.
Nivala-Seuran yksi ydintehtävistä on edistää maaseudun kulttuuriperintöä ja uusin hanke ”viljan tarina” – tuo nykyihmiset lähemmäs viljantuotantoa. Näyttelyä varten Talonpoikaismuseo Katvalan pihapiirin yksi arvokkaimmista rakennuksista kunnostettiin. Vanha riihi toimii viljan tarinan kertomisessa erinomaisesti, sen alkuperäisen käyttötarkoituksen vuoksi. ”Viljan tarina haluttiin tuoda näyttelyn aiheeksi, koska viljely ja ihmisten kulttuuriperintö viljeystä muuttuu ja on muuttunut jo paljon, jos verrataan vaikka 100 vuoden takaiseen aikaan. Näyttelyssä myös haluttiin tuoda esille nälkävuosien ennen kertomattomat tarinat, historiaa ja viljaan liittyvän kulttuuriperinnön tärkeys”. Nivala-Seuran toiminnanjohtaja Jutta Ojala kertoo.
”Leader on luonteva kumppani tällaisessa hankkeessa”
Näyttely toteutetaan kahdella hankkeella. Investointihankkeen avulla toteutetaan näyttelyn tekniikka, eli esimerkiksi valaistus ja näyttelyn saavutettavuus invarampilla. Kehittämishankkeessa luodaan uusi näyttelykokonaisuus, eli kirjoitetaan viljan tarina kaikkien nähtäville. Näyttelyssä hyödynnetään myös digitaalista oppimisalustaa. Pelillistäminen on tuttua Nivala-Seuralle ennestään ja koulutkin ovat olleet jo innoissaan tulevasta pelillisestä näkökulmasta näyttelyssä.
Aiempi hyvä kokemus Leader yhteistyöstä rohkaisi hakemaan rahoitusta tähänkin projektiin. Leader rahoitus mahdollistaa mahdollistanut monenlaisia kehitysideoita yhdistykselle, joita ei olisi muuten ollut rahkeita edistää. Kulttuurialan leikkausten alla toiminnanjohtaja Ojala kokee, että erilaiset hanketoteutukset ja rahoitukset ovat nyt erityisen tärkeässä roolissa.
Aiempi hyvä kokemus Leader yhteistyöstä rohkaisi hakemaan rahoitusta tähänkin projektiin.
Osallisuus ja yhteisöllisyys näkyy Nivala-Seuran ja Talonpoikaismuseo Katvalan toiminnassa hyvin selvästi. ”Katvala on hyvin yhteisöllinen paikka”, Jutta Ojala summaa. Toiminnassa on mukana useita yhdistyksiä, erityisesti navettakahvila Lystikin avaamisen jälkeen. Yhdistykset pitävät kahvilaa vuorotellen auki varainhankintana. Ympäristönä talonpoikaismuseo luo miljöön, jossa kulttuuriperintö siirtyy luonnollisesti sukupolvelta toiselle. Kapinaviikolla järjestettävä perinnepäivä tuo usein isovanhemmat ja lapsenlapset yhdessä Katvalaan. Tämä on yksi keino siirtää kulttuuriperintöä eteenpäin aktiivisesti ja luoda lapsille mahdollisuus luoda juuret ja kasvaa kiinni oman alueen kulttuuriperintöön. ”Tämä on Nivala-Seuran ydintoimintaa.”
Katvalan talkoisiin osallistutaan mielellään ja museotoiminta luo sitäkin kautta mahdollisuuksia yhteisöllisyyteen. Mukana on jo nuorempiakin talkoolaisia. Ajassa eläminen tuo nuoria mukaan toimintaan. ”Kulttuuriperintö on muutakin kuin museoesineitä. Täytyy elää ajassa, jotta saadaan myös nuoria mukaan toimintaan”. Nuoret pitävät Nivala-Seuraa relevanttina yhdistyksenä ja mikä näkyy myös siinä, että seura on myös erittäin pidetty kesätyöpaikka. Ojala kokee, että kulttuuriperinnön pitää olla myös kokemuksellista ja elämyksellistä, eikä vain kirjatietoa.
Jutta Ojala kokee, että kulttuurilla on valtava merkitys kaikenlaiseen hyvinvointiin. Nykyajassa, monet kokevat tietynlaista juurettomuutta, kuplautumista ja digitaalisessa maailmassa elämistä, silloin varsinkin kulttuuriperinnöllä on parantava vaikutus. Ihmiselle yhteisöllisyys ja yhteyden luominen on hyvinvoinnille erittäin tärkeää.