Kesäkuussa myönnetyt tuet

Keskipiste-Leader ry:n hallitus esitti kokouksessaan 20.6. tukea neljälle yleishyödylliselle hankkeelle ja kolmelle yritykselle yhteensä yli 300 000 euron edestä.  Myönnettyjen tukien myötä mm. luodaan uusia palveluita alueelle ja parannetaan alueen harrastusmahdollisuuksia.

Henkilöitä rakennustalkoissa

YRITYSTUET

Liikekeskus Olli Oy, Pyhäjärvi: Investointituki huoneistohotellin perustamiseen 14 153 €

Suomen Kierrätysmaa Oy, Nivala: Kokeilutuki Kierrätysmaa.fi -alustan pilotointiin 10 000 €

Studio Luovinto, Nivala: Kokeilutuki neulemallin tuotekehitykseen 10 000 €

HANKETUET

Keskipisteen Omaishoitajat ry, Haapavesi, Siikalatva, Pyhäntä: MeijänTupa -kehittämishanke.  Keskipisteen Omaishoitajat ry on omaishoitajien ja hoidettavien sekä heidän läheistensä edunvalvontaa, virkistystä, koulutusta ja vertaistoimintaa järjestävä yhdistys. Toiminta-alueeseen kuuluvat Haapavesi, Siikalatva, Pyhäntä ja Kärsämäki. Omaishoitoperheiltä ja sidosryhmiltä saatujen palautteiden mukaan virikkeelliselle ja sosiaalisuutta tukevalle päivätoiminnalle matalan kynnyksen kohtaamispaikassa on alueella tarvetta. Omaishoitajien mukaan heidän päivänsä rytmittyvät hoidettavan ympärille, oma aika sekä sosiaaliset kanssakäymiset ovat hyvin vähäiset tai niitä ei ollut lainkaan. Yksinäiset ikäihmiset kokivat turvattomuutta. Korona-aika on tuonut paljon yksinäisyyttä ja toimintakyvyn heikentymistä virikkeellisten ja sosiaalisten toimintojen puuttuessa. MeijänTupa –hankkeen tavoitteena on järjestää matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoimintaa ikäihmisille, muistisairaille ja omaishoitoperheille palkatun työntekijän ja vapaaehtoisten voimin. Toiminnalla myös mahdollistetaan omaishoitajan virkistys-/asiointimahdollisuus tai halutessaan hän voi osallistua toimintatuokioon yhdessä hoidettavan kanssa. Toiminta  toteutetaan Haapavedellä 3 pv/viikko, Siikalatvalla 1 pv/kk ja Pyhännällä 1 pv/kk. Tuki 63 200 €.

MCC Nivala ry: Nivalan motocrossradan kunnostus- ja muutoshanke.  Nivalan Pyssymäellä sijaitseva motocross-rata on valmistunut 1997. Rata on yhteiskäytössä Nivalan moottorikelkkailijoiden (NiMoKe) kanssa ja kelkkailijat osallistuvat myös hankkeen toteutukseen. Alueella harrastetaan motocross-ajoa kesäisin, talvisin rataa kierretään taas vastaavasti sopivilla moottorikelkoilla. Rata ei täytä tämän päivän määräyksiä turvallisuuden ja minimimittojen (leveys/turva-alueet) suhteen. Nämä asiat estävät tällä hetkellä kilpailutoiminnan. Hankkeessa rataa levennetään nykyisestä, toteutetaan turva-alueet molemmin puolin rataa, rakennetaan lähtösuora, lähtöpuomisto sekä tuomaritorni, jotka vaaditaan kilpailuja järjestettäessä. Radalle tarvitaan myös lautasäe radan pinnan muokkaamiseen ja kunnossapitoon kesäisin ja talvisin. Tuki 82 481 €

Nivalan Urheiluautoilijat ry: Pyssymäen moottoriradan kehityshanke.  Nivalan Urheiluautoilijat on kehittänyt Pyssymäen jokamiesluokan moottorirataa viime vuosina paljon ja tapahtumien määrä on myös kasvanut. Kasvanut kuljettajien määrä on tuonut esiin pieniä puutteita nykyiseen rataan, eikä ratapohja tahdo enää kaikilta osin kestää suurta kuljettajamäärää. Radan kunnostus ja joiltakin osin radan leventäminen tulee nyt ajankohtaiseksi, jotta jatkossa kilpailut pystytään ajamaan nykyisillä kuljettajamäärillä turvallisesti. Hankkeessa rata kunnostetaan AKK:n vaatimusten mukaiseksi sekä SM-tason kisojen tasoiseksi. Lisäksi 30 vuotta vanha puurakenteinen tuomaritorni päivitetään turvalliseksi teräsrunkoiseksi torniksi sekä rakennetaan turvallinen huoltotie radan keskialueelle. Tuki 53 957 €

Haapaveden kaupunki: Asfaltoitu liikuntapaikka Korkattiin -investointihanke.  Hankkeessa parannetaan Korkatin liikunta-alueen palveluja rakentamalla asfaltoitu liikuntapaikka, ns. rullahiihtorata. Lähimmät vastaavat asfaltoidut radat sijaitsevat Vuokatissa, Lappajärvellä ja Vöyrillä. Rata palvelee alueella monipuolisesti lajeja sulan maan aikana kuten rullahiihto, rullaluistelu, pyöräily, juoksu ym. Asfaltoitu rata antaa mahdollisuuden järjestää myös kesäaikaisia rullahiihtotapahtumia. Kaupunki vastaa hankkeen hallinnoinnista, paikalliset yhdistykset ja muut toimijat ovat mukana hankkeen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Tuki 92 818 €

TUKEA NUORILLE, YHTEISÖILLE JA YRITYKSILLE PIENIIN HANKKEISIIN

Lisäksi touko-kesäkuun aikana on myönnetty Yhteisö Leader –tukea 13 yhdistykselle ja Startti Leader –tukea neljän yrityksen pieniin hankkeisiin. Nuorten omia hankkeita rahoitettiin yhdeksän.

STARTTI LEADER -RAHOITUSTA SAANEET YRITYKSET

 1. Astonlux Doors Oy, Haapavesi: kehittämistuki verkkosivujen ja graafisen ilmeen uudelleensuunnitteluun, 1000 €.
 2. Café Maalaisunelma, Reisjärvi: kehittämistuki verkkosivuston ja -kaupan kehittämiseen ja investointituki aloitusinvestointeihin, 1140 €.
 3. Mainostoimisto Utumedia, Haapavesi: investointituki kuvauskaluston hankintaan, 682 €
 4. Pikkumehtä, Haapavesi: investointituki beachvolley -kenttien tekemiseen, 991 €.
 5. Solar Forest Oy, Pyhäjärvi: kehittämistuki yrityksen verkkosivujen tekemiseen, 1000 €.

YHTEISÖ LEADER -RAHOITUSTA SAANEET YHDISTYKSET

 1. Pyhäjärven Eläkeläiset ry, Pyhäjärvi: Pop up -teltan hankinta, tuki 492 €
 2. Savalojan kyläyhdistys ry, Siikalatva: Kaluston hankinta Ervan alueen kunnossapitoon, tuki 425 €
 3. Piippolan Terävä ry, Siikalatva: Yleishyödyllisen sydäniskurin hankinta, tuki 500 €
 4. Piippolan kyläyhdistys ry, Siikalatva: Kesäkukkalaatikoiden hankinta, tuki 500 €
 5. Laakkolan kyläyhdistys ry, Siikalatva: Kylätalon leikkikentän perusparannus, tuki 500 €
 6. ROM Rantsila osk, Siikalatva: Juhlateltan hankinta meijerin tapahtumiin, tuki 418 €
 7. Haapajärven Yrittäjät ry, Haapajärvi: HPJ Cruising- tapahtuman markkinoinnin kehittäminen, tuki 500 €
 8. Haapaveden Latu ry, Haapavesi: Kuivakäymälän hankinta Kotakallion laavulle, tuki 500 €
 9. Pegasos Riding Team ry, Haapavesi: Kaluston hankinta tapahtumia varten, tuki 325 €
 10. Haapaveden Salopartio, Haapavesi: Kaluston hankinta, tuki 250 €
 11. Nivalan Frisbeegolf ry, Nivala: Frisbeegolf-toiminnan kehittäminen useassa kohteessa, tuki 500 €
 12. Kulttuurin Ystävät, Reisjärvi: Sepe-rock -tapahtuman kehittäminen, tuki 500 €
 13. Saviselän Kyläseura, Kärsämäki: Jylhänperän mäenlaskupaikan kunnostus, tuki 500

NUORISO LEADER -RAHOITUSTA SAANEET HAKUKIERROS 2/2022

 1. Lukion oppilaskunta, Haapajärvi: Rahoituksen avulla hankitaan oppilaskunnan ja oppilaiden käyttöön kaiuttimet. Tuki 450€.
 2. Mattopesu, Haapajärvi: Hakijalla on 4H-yritys, joka tuottaa mattopesupalveluita. Rahoituksen avulla hankitaan painepesuri. Tuki 124€.
 3. Pihatyöt, Haapajärvi: Hakijoilla on 4H-yritys, joka tuottaa puutarhapalveluita. Tuki 188 €.
 4. Hommat hanskassa, Haapavesi: Hakijoilla on 4H-yritys, joka tuottaa siivous-sekä puutarhapalveluita. Rahoituksen avulla hankitaan työvaatteet, työkaluja sekä markkinoidaan yritystoimintaa. Tuki 500 €.
 5. Kahavila Ponna, Nivala: Hakijoilla on 4H-yritys, joka tuottaa kahvilapalveluita Aittoperälle. Rahoituksen avulla hankitaan tarjoiluastioita, siivoustarvikkeita sekä hygieniatarvikkeita. Tuki 443 €.
 6. Hand made by Iiris, Pyhäjärvi: Hakijoilla on 4H-yritys, joka myy lapsille ja vauvoille suunniteltuja, käsintehtyjä ja uniikkeja lastentarvikkeita esim. helistimiä ja pehmoleluja. Rahoituksen avulla hankitaan työvälineitä ja materiaaleja. Tuki 129 €.
 7. Nuorisovaltuusto, Reisjärvi: Rahoituksen avulla hankitaan Reisjärvelle kaksi Sup-lautaa vuokrauskäyttöön. Sup-laudat on vuokrattavissa kirjastolta. Tuki 450 €.
 8. Meeda NY, Reisjärvi: Hakijoilla on NY-yritys. Rahoituksen avulla tuotetaan nuorille suunnattu kirja. Tuki 500 €.
 9. Siikalatvan lukion wanhat 2022, Siikalatva: Rahoituksen avulla hankitaan rekvisiittaa tanssiaisiin. Tuki: 180 €.