Maaliskuussa myönnetyt tuet

Keskipiste-Leader ry:n hallitus esitti kokouksessaan 18.3. tukea kuudelle yleishyödylliselle hankkeelle ja neljälle yritykselle.  Myönnettyjen tukien myötä mm. luodaan uusia palveluita alueelle ja parannetaan alueen virkistys- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

YRITYSTUET

Padel Nivala Oy, Nivala: Investointituki padel-hallin rakentamiseen 80 000 €

Ainasoja-yhtiöt Oy, Nivala: Investointituki Natural Indigo Finlandin tuotantotilojen hankkimiseen 12 600 €

Mielihyvä-Hoitola Minna Helminen, Reisjärvi: Investointituki elämys- ja matkailupalvelujen aloittamista varten 4 549 €

Susanna Kesti, Siikalatva: Investointituki maatilamatkailun perustamiseen 3 023 €

HANKETUET

Kärsämäen kalastus-osakaskunta: Onkilammen viihtyvyyden parantamisen investoinnit. Hankkeen tavoitteena on Kärsämäellä sijaitsevan Onkilammen virkistys- ja aktiivikäytön sekä viihtyvyyden lisääminen. Alueella on hyvät ulkoilu-, marjastus-, kalastusmahdollisuudet. Hankkeessa parannetaan ja uudistetaan kulkureittejä (pitkospuita vaihdetaan ja uusia reittejä rakennetaan). Lisäksi parannetaan retkeilijöiden ja muiden ulkonaliikkujien oleskelumahdollisuuksia rakentamalla uusia tulipaikkoja sekä laavu. Lisäksi rakennetaan opastetaulu, josta alueelle saapuvat näkevät alueen kulkureitit, tulipaikat yms. Tuloksena alueen viihtyvyys paranee ja kävijämäärä lisääntyy. Tuki 9 795 €

MTK Pyhäjärvi ry: Lomaranta kukoistamaan – kokoontumispaikka maaseudun ihmisille. Hankkeen tavoitteena on saada vuosikymmeniä sitten talkootyöllä aikaansaatu MTK Pyhäjärven Lomaranta-kiinteistö uuteen kukoistukseen ja lisätä sen käyttömahdollisuuksia koko kaupungin mittakaavassa. Rantatontilla sijaitsee hirsinen päämökki, kolme pienempää hirsirakenteista nukkumamökkiä, grillikatos ja WC-/varastorakennus. Lomarannassa on tarkoitus alkaa järjestelmään toimintaa lapsille ja lapsiperheille sekä muille maataloudesta ja maaseudusta kiinnostuneille ihmisille. Toimintaa tullaan järjestämään niin yksin MTK Pyhäjärven toimesta kuin yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa. Jotta toimintaa pystytään järjestämään, tulee lomamökillä ja sen pihapiirissä tehdä paljon töitä viihtyisyyden parantamiseksi. Hankkeessa uusitaan päämökin keittiö sekä mökkien nukkumapaikkojen patjat ja vuodevaatteet. Piha-aluetta ja rantaa muokataan ja siistitään, lisäksi uusitaan WC-käymälät.  Tuki 22 252 €

Voimistelu- ja urheiluseura Piippolan Terävä ry, Siikalatva: Infrahanke monimuotoisen liikunnan edistämiseksi Piippolassa. Paskokangas sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Piippolan kylältä Pulkkilaan päin. Paskokankaalla on maauimala, hiihtomaja, jonka päädyssä on sauna, pieni hirsimökki, ulkohuussi, tenniskenttä sekä 6-väyläinen frisbeegolf-kenttä. Hiihtomaja ja sen yhteydessä oleva saunarakennus on rapistunut. Paskokankaan maauimalan avantouimareille on tarjolla puolilämmin pukukoppi, mutta ei saunanlämmitysmahdollisuutta, vaikka aktiiviharrastajia on useita. Urheiluseura on lunastanut kiinteistön ja siinä olevat rakennukset itselleen. Hiihtomajan alue vaatii useita kunnostustöitä, jotta siinä oleva liikuntapotentiaali saadaan käyttöön. Tässä hankkeessa Paskokankaasta luodaan kyläläisten ulkoilu- ja virkistäytymiskeskus. Hankkeessa kunnostetaan rakennuksia ja tenniskenttää sekä laajennetaan frisbeegolf-rataa. Tuki 12 454 €

Pulkkilan Seura ry, Siikalatva: Leikkipuisto Pulkkilan taajamaan. Pulkkilan taajamasta puuttuu kokonaan yleinen nykyaikaisilla leikkilaitteilla varustettu lasten leikkipuisto. Tarve leikkipuistolle on ilmeinen, sillä lapsiperheitä asuu alueella paljon. Leikkipuisto toimisi mm. lapsiperheiden kokoontumispaikkana, jossa sekä lapset että vanhemmat voisivat tavata toisiaan. Leikkipuiston suunnittelussa huomioidaan keskeinen, mutta turvallinen sijainti sekä helppo saavutettavuus. Puiston varusteluun kuuluvat helposti huollettavat turvalliset leikkivälineet eri-ikäiset lapset huomioiden. Puiston kunnossapito, siisteys ja viihtyisyys on huomioitu suunnittelussa, kuten esimerkiksi pöytäryhmät eväsretkiä varten ja alueen valaistus iltakäyttöä ajatellen. Talvikäyttö huomioiden puistoalueella on tilaa perustaa pieni kumpare mäenlaskupaikaksi. Tuki 53 452 €

Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry: Vahva palveluntuottajuus (Nivala, Reisjärvi). Yritysryhmähankkeen kehittäminen kohdistuu neljän sote-alan osallistujayrityksen liiketoimintastrategioiden, osaamisen uudistumisen sekä tulevan sote-maakuntamallin palvelutuottajuuden vahvistamiseen huomioiden muutosvaatimukset ja uudet mahdollisuudet. Hanke koostuu yhteisistä työpajoista ja yrityskohtaisista toimenpiteistä. Hankkeeseen osallistuu kolme yritystä Nivalasta ja yksi Reisjärveltä. Tuki 25 612 €

Kalajokilaakson kotiseutuliitto ry: Jokilaaksojen kuvat.   Jokilaaksojen kuvat -hankkeessa tehdään kuntakohtainen, kulttuuriperintöön kuuluvien valokuvakokoelmien kartoitus sekä tiedotetaan kuvien säilyvyyttä edistävistä toimenpiteistä. Hankkeessa selvitetään myös erilaiset tallennus- ja digitointijärjestelmät, niiden toimivuus, sijoituspaikka, ylläpitäjät, hallinnoijat ja käytettävyys valokuvien säilymisen ja saavutettavuuden vuoksi. Esiselvityksessä laaditaan suunnitelma laajemmasta jatkohankkeesta, jonka tavoitteena on tehdä käytännön tallennusta, tunnistusta, digitointia ja siirtämistä valittuun järjestelmään. Kalajokilaakson Kotiseutuliitto ry on alueen yhdeksän kotiseutuyhdistyksen aluejärjestö ja Suomen Kotiseutuliiton jäsen. Hankkeen pääyhteistyökumppani on Pyhäjokialueen Kotiseutuliitto. Alueliittojen kautta yhteistyökumppaneiksi tulevat kaikki jokilaaksojen kotiseutuyhdistykset. Hanke toteutetaan Keskipiste-Leaderin ja Rieska-Leaderin alueilla. Keskipiste-Leaderin osuus tuesta 7 192 €.

TUKEA YHTEISÖILLE JA YRITYKSILLE PIENIIN HANKKEISIIN

Lisäksi tammikuun aikana on myönnetty Yhteisö Leader –tukea kahdelle yhdistykselle ja Startti Leader –tukea kahdeksan yrityksen pieniin hankkeisiin. Nuoriso Leader -tukea sai seitsemän nuorten omaa projektia.

STARTTI LEADER -RAHOITUSTA SAANEET YRITYKSET

 1. Botanic Dyes, Pyhäjärvi: investointituki yrityksen aloitushankintoihin ja kehittämistuki tuotetestaukseen, 535 €
 2. FysioLaura, Reisjärvi: investointituki Lymphatouch -laitteen hankintaan, 1000 €
 3. Hanskin Luontoretket, Haapajärvi: investointituki puuceen rakentamiseen ja kehittämistuki yrityksen visuaalisen ilmeen luomiseen, 1998 €
 4. Kukkakauppa Venlan kukka, Kärsämäki: investointituki itsepalvelupisteen rakentamiseen ja kalustoon, 977 €
 5. Mainostoimisto Utumedia, Haapavesi: investointituki tehokkaampaan kuvausvälineistöön, 783 €
 6. Natural indigo Finland Oy, Nivala: kehittämistuki verkostojen kehittämiseen, 380 €
 7. Tmi Elina Jääskelä, Haapavesi: kehittämistuki yrityksen internetsivujen tekemiseen, 490 €
 8. Tunteistamo, Pyhäjärvi: investointituki yrityksen aloitushankintoihin ja kehittämistuki yrityksen visuaalisen ilmeen luomiseen, 2000 €

YHTEISÖ LEADER -RAHOITUSTA SAANEET YHDISTYKSET

 1. Pulkkilan Erä ry, Siikalatva: Nykyaikaisen ilmakiväärihirviratalaitteiston hankkiminen, tuki 483 €.
 2. Tavastkengän maa- ja kotitalousseura ry, Pyhäntä: Ilmalämpöpumpun hankinta kylätalolle, tuki 500 €.
 3. Tavastkengän maa- ja kotitalousseura ry, Pyhäntä: Aurinkoenergian mahdollisuuksia esittelevän kyläillan järjestäminen, tuki 278 €.

NUORISO LEADER RAHOITUSTA SAANEET HAKUKIERROS 1 / 2022

 1. Liiketoiminnan perustutkinto, Haapajärvi: Hakijat ovat ykkösvuoden merkonomiopiskelijoita. Rahoitusta haetaan maa- ja metsätalousosaston kahvilan yhteyteen sijoitettavaan biljardipöytään. Tuki 500 €.
 2. Kuusaa-Jokelan kaverukset, Haapajärvi: Hakijat ovat Kuusaa-Jokelan alueella asuvia nuoria. Rahoitusta haetaan Eurolan kylätalolle sijoitettaviin pelivälineisiin, kuten sählymailoihin, jalka-, lento- ja koripalloihin yms. Tuki 459 €.
 3. Jonna Peltoniemi, Haapajärvi: Hakija on 4H-yrittäjä, jonka toimialana on siivouspalvelut ja muu kotiapu. Rahoitusta haetaan tekstiili-imuriin ja markkinointiin. Tuki 338 €.
 4. Haapajärven yläasteen oppilaskunnan hallitus, Haapajärvi: Hakijat järjestävät yläkoululaisille Amazing Race -tapahtuman. Rahoitusta haetaan tarvikkeisiin (kuten palapelejä, hyppynaruja, vesipyssyjä yms.), joiden avulla toteutetaan toimintapisteillä tapahtuvia aktiviteetteja. Tuki 266 €.
 5. SupNivala, Nivala: Hakijoilla on 4H-yritys, joka vuokraa sup-lautoja. Rahoituksen avulla hankitaan kelluntaliivit, karkuremmit ja muutama sup-lauta lisää vuokrauskäyttöön. Tuki 450 €.
 6. Reisjärven kr. opisto, Reisjärvi: Kristillisen opiston opiskelijat hakevat rahoitusta opiskelijoiden käyttöön tulevaan biljardipöytään ja tarvikkeisiin. Tuki 500 €.
 7. Leluksi.ny, Reisjärvi: Hakijoilla on NY-yritys, joka tuottaa puisia leluja. Rahoitusta haetaan materiaalihankintoihin. Tuki 500 €.